Увеличение на възнагражденията на заетите в здравеопазването Избрана

В свое писмо до новия Министър на здравеопазването – проф.Николай Петров, НС „Защита“ настоява, не само да бъдат изпълнени шумно прокламираните от бившя здравен министър обещания за 20% увеличение на възнагражденията на заетите в здравеопазването, но и да бъдат увеличени с още 20% допълнително, защото е недопустимо една медицинска сестра да работи за 500 лв., а лекар за 750лв. основна заплата!

„В последните две години, на фона на гръмко прокламирани „реформи“, здравеопазването в България се превърна в синоним на „хаос“, „разруха“, „безнадеждност“, както за заетите в сферата на здравеопазването, така и за пациентите.

И пациенти и гилдия бяха подложени и превърнати в заложници на припряни, експерименти, извършвани без каквито и да било предварителни разчети, анализи, предварително обществено обсъждане.

Заетите в болниците и в спешната помощ бяха щедро заливани с обещания за „драстично“ увеличение на възнгражденията, което така и не се случи, или стана факт за определен кръг от хора.

Тези неизпълнени обещания, обаче, демотивират и провокират напрежение сред работещите в сферата и прави невъзможно да бъдат задържани на работа квалифицирани медицински специалисти.“, се казва още в писмото.

Като имаме предвид, изключително тревожните тенденции с масово напускане на лекари и медицински сестри в цялата страна, невъзможността на болниците да извършват дейността си в условията на лимити и орязани бюджети, ограничаващи драстично приема и лечението на гражданите, очакваме от новия Министър на здравеопазването спешни действия и извършване на истинска реформа в българското здравеопазване.