Протест против тормоз и репресии на работното място Избрана

Председателя на НС „Защита“ във В и К Бургас, заяви че ще се самозапали!

От близо година сигнализираме правителство и отговорни институции, за това, как вместо да управляват държавни и общински предприятия, назначени еничари на ГЕРБ, злоупотребявайки с власт, се саморазправят с всеки един работещ, дръзнал да отстоява правата си.

Първо, в края на м.юли, ескалираха нещата в „Български пощи“ ЕАД и се стигна до гладна стачка на служители, като още тогава обърнахме внимание, че това не е единичен случай, а се случва повсеместно в държавни и общински предприятия.

Въпреки многократните ни сигнали, не се намери нито министерство, нито институция, която да потърси отговорност, както за безчинствата и грубото погазване на основни човешки, граждански, трудови права на работещите, така и за лошото управление на предприятията, харчещи държавни пари и перманентно работещи на загуба.

На 21.11.2018г. те изразиха протеста си и пред Министерство на здравеопазването, пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерски съвет.

           Реакция, обаче, никаква.

Явно, в самозабравата си вече си мислят, че сме техни роби, че държавата си е тяхна и, че това им е „гарантирано от ГЕРБ“!

За да се стигне до поредната гладна стачка, която продължава вече тринадесети ден! Работещи от Бургас, Сливен, Хасково предприеха крайна мярка и започнаха гладна стачка против тормоз, преследване, дискриминация, заплахи за уволнения и незаконни уволнения, извършвани от техните работодатели от В и К сектора и в лечебни заведения.

Още по-обезпокоително е изявлението на единия от гладуващите – г-н Георги Стамболиев от В и К Бургас, който заяви пред медии, че е готов дори да се самозапали, ако репресиите не спрат! Отново ли трябва да се стигне до самозапалили се в отчаянието от неработеща държава и институции хора, както се случи през 2013г.?!Явно, с годините нищо не се променя. Единствената разлика е, че тогава беше кабинета „Борисов 1“, а сега е „Борисов 3“.

Не по-малко озадачаващ е и факта, че Председател на Съвета на Директорите на В и К Бургас е Вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ – г-н Йоанис Партениотис, който очевидно толерира подобно отношение към работещите. А, Държавата ни, очевидно, раздава постове срещу мълчание.

Тъй като не виждаме повече смисъл да сигнализираме (без)отговорните институции, този път сигнализирахме и Представителството на Европейската комисия в България за случващото се и започналата гладна стачка на работещи от В и К сектора и в здравеопазването. Да видим тяхната роля и значение в България. Дали и те не са само една формалност?! Или, отново ще се окаже, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се?!

Но, всичко си има, както начало, така и край. Ако в момента лошото време, минусовите температури и наближаващите празници в известна степен оказаха своето влияние да поутихнат протестите, то в началото на Новата година, убедени сме, ще ескалират отново, с още по-голяма сила. Тогава, вече няма и да спрат, докато не подадат оставки. Тогава би трябвало да им бъде търсена и отговорност за съсипването на държавата.

Това ще им бъде гарантирано от НС „Защита“.

Мълчанието и бездействието на управляващи и институции няма да ни пречупи. Тяхното мълчание и бездействие само доказва, че институциите не работят и Държавата е на автопилот.

На 05.12.2018г. за пореден път ще изразим своето недоволство в центъра на Столицата – пред Министерствата на здравеопазването и регионалното развитие и благоустройство, пред Министерски съвет и пред Народното събрание.

Предвид наближаващите празници, и факта, че според нас е безсмислено да си съсипват здравето заради бездействието на управляващи (които вече са пътници), призоваваме гладуващите работещи да прекратят гладната си стачка. А, още в началото на Новата година ще започнем протестите отново, с пълна сила, наистина безсрочно, без обаче да бъде залагано здравето на нито един човек.

Очакваме, че самозабравилите се български управници с арогантността и пагубната за народа си политика, ще доведат до бунт на „жълтите жилетки“ и в България. А, дали ще стане?! Времето ще покаже….