Узаконяват модерното робство! Избрана

От известно време работодателите подготвят сериозни промени в Кодекса на труда. Оказа се, че не са слухове, а действителност. Чухме го и лично от министър Петков. Сформирана е работна група между „социалните партньори“, които разглеждат предложените промени, които в началото на март се очаква да бъдат внесени в Социалната комисия, а в последствие и за гласуване в пленарна зала.

Отправихме искане до социалния министър да ни предостави писмена информация за конкретните промени направени от работодателите.

Но за сега социалният министър мълчи като „комунист на разпит“.

Доста оскъдна е информацията, която излиза в общественото пространство по темата, но според говорители на казионните синдикати уж сериозно се противопоставят и ще правят протести, ако не се съобразят с тях.

Щом казионните синдикати ще правят протести, значи положението е много сериозно! То, май, сме на това дередже точно заради тях.

В същото време, от изявление на представител на правителството пред ТВ „Европа“, разбираме, че „на източния фронт всичко е спокойно!“. В работната група работят прекрасно, няма никакви противоречия между „партньорите“, и се изненадва от изказвания на представители на казионните синдикати, че има разногласия?!

Фрапиращи са някои от исканията на работодателите, за които разбираме от медиите. И сега, при законовото ограничение на извънредния труд до 150 часа годишно, масово се полага по 300-400 часа! Последно сме свидетели на случващото се в Софийския Градски транспорт, където положения извънреден труд от шофьорите е 700 часа!

Ако бъдат приети исканията на работодателите, подкрепени от правителството, сигурно вече ще прекарваме по 24 часа в предприятията, че и ще им плащаме затова, че им работим!

Не само това. С така наречените трудови договори с нулеви часове ще ни заставят да сме 24 часа на разположение на работодателите!

Въпросът е, дали ще допуснем това да се случи.

Работещите, вперили погледи в щедрите обещание на Премиер и казионни синдикати за драстично повишаване на доходите, явно не разбират в момента пред каква угроза са изправени?! И че ако и сега подминат това с мълчание, после могат да се сърдят само на себе си.

Ние като синдикат смятаме, че на предвижданите промени трябва да бъде даден категоричен отпор. И че трябва да се протестира пред социалното министерство, за да не бъде допуснато подобни извратени искания за промени в Кодекса на труда изобщо да стигат за гласуване в Народно събрание! Защото това окончателно ще зароби българския работник!

Може би пак ще се появят въпроси от рода на „пак ли протести?!“, „защо протести?“, „то не бяха какви ли не протести – за горива, вода, парно?!“, ама „защо пак ние?“…

Да! Когато липсва диалог, когато управляващи и работодатели работят в ущръб на народа и на работещите, единствената форма на противопоставяне е протест.

А, защо точно ние, дава отговор председателя на синдикалната ни организация „Здравеопазване“ – д-р Андрей Коцев в следния материал, който публикуваме.

Надяваме се, че след като всеки един го прочете, ще спре да задава въпроси, и ще премине към действия!

Мнението на д-р Андрей Коцев