Министър Ананиев обеща на медицинските сестри колело! Избрана

„Татко ще ми купи колело, ама някой друг път!“ – каза Иванчо на Марийка.

Този стар виц не случайно е измислен. Обикновено, българина в безсилието си да се пребори за правата си започва да твори вицове.

Този виц е стар и изтъркан и беше актуален при тоталитарния режим на бай Тошо. Със същата сила важи и в последните 30 години демократична диктатура, когато продължават да ни управляват неговите, внуци и бивши охранители, и други приближени на управлението му.

На всички ни е ясно, че в последните години нищо не се променя, защото се управлява с една и съща цел – грабеж.

Мислехме, че единственото, което може бързо да се случи е да се ограничат поне лъжите и да не се лъже толкова грубо.

Но вече 30 години гнусните лъжи продължават. Затова сме и без здравеопазване, с най-ниските доходи и заплати в цяла Европа, но на първо място по лъжи и корупция.

На 01.03.2019г. бе проведен поредния протест в здравеопазването – този път на медицинските сестри – за подобряване условия на труд и за справедливо и достойно възнаграждение, който бе подкрепен от НС „Защита“.

За първи път, този протест беше истински и пожелан от хората, защото вън от играта бяха патериците на управляващите – КНСБ, „Подкрепа“ и сестринския съюз. Този път те не успяха да помогнат на управляващите и да спрат протеста.

Дали министъра си е извлякъл поука от протеста, който освен под неговия прозорец, бе и в цялата страна, е трудно да се каже. Но, май пак си е помислил, че проблема е за три дни. Демонстрира го с поредната лъжа, как живее с проблемите на хората и затова си е отворил прозореца, за да чуе протестиращите?! Тогава трябва да е чул исканията на протестиращите за увеличаване на доходите, съпроводени с исканията им за оставки.

Без грам свян, обеща на представителите на протестиращите как му трябват 20 дни, за да изговори с всички директори на болници за изпълнение на исканията. А, защо не са си говорили досега и какво изобщо ще си говорят – не става ясно. Интересно, как за 20 дни, от които вече 5 минаха, ще изговори с директорите на 300 болници?! Очевидно става въпрос за поредната лъжа!

Отново започват да се въртят някакви 30 млн.лв, които се въртят и „раздават“ от няколко години, но все не достигат до заетите. Пак се препраща към колективното трудово договаряне и какво е договорено в КТД за здравеопазването.

Но в един момент, министъра казва, че отрасловия КТД е основа за преговори по отделни болници, но няма пряко действие.

Т.е. – говорете си колкото искате, но нещата няма как да се случат.

Подписаният с казионните синдикати КТД е само прах в очите на заетите в отрасъла, поредната лъжа и манипулация на съсловието. Защото, както е записано в отрасловия КТД, че договорените в него заплати са минимални за всички заети отрасъла /важи за лекари, сестри, фелдшери, лаборанти, акушери, санитари и т.н./, на министър Ананиев, като добър математик, трябва да му е ясно, че за да бъде изпълнено това са необходими минимум 300 млн.лв.! За да бъде изпълнено обещанието за увеличение поне с 200 лв. на сестра и с 250лв. на лекар, са нужни не 30 млн.лв., а 300 млн.лв.!

Така, че всеки може да си направи елементарната сметка, че с обещаваните от министър Ананиев, казионните синдикати и сестринския съюз 30 млн.лева допълнително, ако изобщо ги има, заплатите ще бъдат увеличени с не повече от 20 – 25лв!

Не само това. Тези 30 млн.лв., които така щедро обещават и раздават с премиера са допълнителни разходи по бюджета и за сега, както казва сам министър Ананиев в свое писмо с изх.№ 63-00-34/25.02.2019г. до НС „Защита“, цитираме – за тях е „отправено искане за тяхното одобрение“! Лъжата си я нямат за нищо! Лъжат КНСБ и „Подкрепа“, лъжат и сестрински съюз, но явно има и хора на които им харесва да бъдат лъгани, щом продължават да членуват в тези казионни организации!

Това е истината на този етап. Затова министър Ананиев бяга от срещи с представители на НС „Защита“, защото казваме истината и не търпим лъжи и манипулации.

Едно е ясно. Министъра е безпомощен и нищо не зависи от него, само ще доведе до по-голям хаос в здравеопазването. Колкото по-бързо си подаде оставка и си тръгне, толкова по-добре.

Незабавна оставка не само на министъра на здравеопазването, но и на цялото правителство, което с поредното си управление доведе здравеопазването до колапс и разруха.

Бяхме единствения синдикат, който подкрепи медицинските сестри в протеста им на 01.03.2019г., и ще продължаваме да ги подкрепяме във всякакви бъдещи форми на протест. Защото исканията, които поставят са наша кауза и още през м.септември 2018г., преди подготовката на Бюджет 2019г. поискахме в него да бъде заложено и прието от парламента стартова работна заплата за 2019г. за медицинска сестра – 1500лв., за лекар – 2000лв.!

Тогава всички партии и управляващи го отхвърлиха. А, сега тръгнали да ни убеждават как ще се случи?!

От години наред, със стотици писма, непрекъснато сме информирали и предишните министри на здравеопазването, не само настоящия, за сериозните проблеми системата, но освен да заявяват, че „живеят с проблемите на хората“, реално няма никакви предприети действия.

Писмата и лъжливите преговори вече са безпредметни.

След всички тези гнусни лъжи, трябва да е ясно, че без сериозен отпор, без сериозни и постоянни протести, без палаткови лагери, няма как да се случи нещо добро в българското здравеопазване.

Затова и на 22.03.2019г. отново ще организираме протест и построяване на палатков лагер пред Министерство на здравеопазването и пред Министерски съвет, не само заради унизителното заплащане и лошите условия на труд в здравеопазването. Това ще бъде протест и срещу ниските доходи и пенсии; промените в Кодекса на труда, които целят да узаконят модерното робство; против спекулативното увеличение на цените на горивата, против увеличение на стоки и хранителни продукти.

22.03.2019г., 14,30 часа, гр.София, пред Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

Приканваме всички, които искат промяната, по-високо заплащане по-добри условия на труд да се включат!