Пореден протест в подкрепа на заетите в здравеопазването Избрана

„Сестра – „месия“ се разграничи от искането за увеличение на заплатите1“

На 12.04.2019г. беше проведен поредния протест в подкрепа на исканията на здравните работници – за увеличение на основните заплати, подобряване на условията на труд, реформа в здравеопазването под надслов „Стига лъжи!“.

Защото в продължение на години – още от времето на г-н Москов, а и преди това-работещите в системата са лъгани с увеличения, като чакат обещаните през 2016г. от Москов и казионните синдикати 20%. От 01.01.2019г. им бе обещано от министър Ананиев и казионни синдикати ново увеличение, което не се случва. Затова и започнаха протестите.

Нормално е, когато заплатите са унизително ниски, когато се работи при лоши условия на труд, когато няма диалог, когато само се обещава и се лъже, да се стигне до протести и да се потърси отговорност на управляващите. Защото освен това, директорите на болниците, назначени от управляващите, продължават да трупат огромни задължения, които отдавна надвишават 500 млн.лв.. Това може да доведе до фалити на болници и да остави българските граждани без здравеопазване. За 10 години управление на ГЕРБ са закрити над 30 държавни и общински болници, на пък са открити над 100 частни болници, през които минава огромен финансов ресурс от НЗОК /тъй като работят предимно с най-скъпо струващите клинични пътеки/.

И на двата протеста на медицинските специалисти, които се проведоха на 01 март и на 21 март, които не само подкрепяхме и се включихме активно, протестиращите настояваха за оставка на министъра и тяхното недоволство се изрази с блокиране на кръстовището пред министерство на здравеопазването.

Очевидно тези протести дават резултат и на този етап управляващите поне обещават. Сега вече обещанието е за увеличение от 01 юни, като условието е лекарите да не откраднат парите на сестрите. Влизаме в нов етап – „Разделяй и владей“. Видно е, че управляващите търсят всякакви форми и методи да разтакават във времето, само и само това увеличение да не се случи. Тяхната уж заинтересованост за здравеопазването е само на думи, а с делата си предизвикват по-голям хаос, срещу което реагират и от Българския лекарски съюз, и от Асоциацията на частните болници и от Национален синдикат „Защита“.  Обещаваната от управляващите реформа от години все още не се случва, а това е гибелно за българското здравеопазване.

На фона на всичко това, по време на протеста, буди голямо недоумение изявлението на някаква провъзгласила се за Месия сестра, че се разграничава от протеста. Която беше поканена да подкрепи протестиращите и да им обясни до къде са стигнали в преговорите с министъра. Но вместо това, тя избра конфронтацията.

Само напомняме, че протеста е срещу унизително ниското заплащане, за което уж и тя пледираше, и да се разграничиш означава, че си против увеличението.

На всички ни е ясно, че въпросния „месия“, както и много други „лица на протести“ назад във времето, след известно време няма да се помни от хората. Обръщаме внимание, особено на сестрата „месия“, че ако бъдат отпуснати средства тяхното разпределение по места ще става с участието на синдикатите. Така че, да не прави опити да конфронтира съсловието със синдикатите, които защитават интересите на заетите по време на договарянето.

Но явно е добре подготвен генно-инженерен проект, който в момента може би обслужва интереса на управляващите. Ако целта е само да се снима по медиите – добре. Но ние пък ще наблюдаваме дали няма да се появи в някой партийна листа и дали не ползва проблемите на хората за постигане на някакви партийни цели, което не е коректно. Така че, нейните изявления будят само недоумение, от които всеки да си направи своите изводи. Но такива изявления водят до разколебаване, а може би това е целта – протестите да затихнат.

Само й напомняме, че и на двата протеста, ако не участвахме просто нямаше да има протести, а само бледо присъствие.

Наблюдавайки нейните изявления по медиите оставаме с впечатлението, че на въпросната сестра й е крив целия Космос. Първо се разграничи от съсловната организация, в която членува, след това тръгна и срещу синдиката, който и помогна, сега да му мисли ръководството на партията, в която членува, дали в определен момент няма да се разграничи и от тях?! Сега ни става ясно, защо персонала на болница Токуда се разграничава от нея.

Перничани пък вече категорично заявяват, че няма да гласуват за нея за общински съветник на местните избори есента.

Ние продължаваме с нашите последователни действия. Категорично настояваме исканията на протестиращите да бъдат изпълнени незабавно. Както и незабавно да започне реформа в здравеопазването, която да обслужва интересите и на заетите в системата и на пациентите. Затова ще организираме протести на 01 май, ще участваме и на последващ протест, организиран от когото и да било, при положение, че наши членове участват в протеста.

Защото нашата задача е да заставаме винаги зад интересите на хората и да ги отстояваме с всякакви средства до тяхното постигане, включително и протести.