Становище на Национален синдикат „Защита“ във връзка с обявения от КНСБ и БАПЗГ протест на медицинските специалисти на 7 октомври 2019 г., в София Избрана

Национален синдикат “Защита” няма да участва в театралната постановка, подготвяна от КНСБ и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) тъй като сме убедени, че целите на т.нар. “протест” нямат нищо общо със защита интересите на работещите в системата на здравеопазването. Призоваваме всички наши членове да не се подвеждат по привидно справедливите каузи на протеста и да не позволяват да бъдат употребявани.

Имаме всички основания да подозираме, че двете казионни организации организират това събитие единствено за да дадат повод за уволнението на поредния бушон, назначен за министър на здравеопазването, без това да има какъвто и да е полезен ефект както за медиците, така и за пациентите им, т.е. всички нас, които сме крайните потърпевши от десетилетия бездействие и отказ от реформи в системата.

НС „Защита“ напълно подкрепя справедливите искания на всички медици за адекватно заплащане на труда им. В същото време, изразяваме категоричното си несъгласие с “кастовото” деление по интереси. Ние не вярваме, че чисто механичното вдигане на заплатите само за медицинските сестри, например, ще доведе до устойчиво подобряване на работата на системата. 

Убедени сме, че големият проблем, който води българското здравеопазване към колапс, е нереформираната система, която позволява източване на НЗОК в безпрецедентни мащаби, често - през откровено криминални схеми; нелогични диспропорции в заплащането на лекари, сестри и медицински специалисти; още по-нелогични разлики в условията на работа и заплащането за един и същи труд в столицата и в малките градове. 

Докато парите на данъкоплатците се наливат в тази “каца без дъно”, те никога няма да са достатъчни нито за заплащане труда на работещите в системата, нито за лечение на пациентите им.

На това трябва да се сложи край и евентуалната смяна на поредния министър няма никакъв смисъл!

Тя може да послужи само за временно уталожване на напрежението в обществото в обстановка на остра предизборна кампания, но няма да реши нито един от проблемите в здравеопазването. 

Изразяваме остро възмущение от лъжите, изречени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов относно допълнително отпуснатите милиони за заплати на медицинските специалисти, които така и не стигнаха до фишовете им за заплати!

Припомняме, че единствено ние, от НС “Защита” изразихме с протест съмнения в твърде щедрите обещания на министъра и премиера още на 1 март тази година и не повярвахме нито за минута, че неочакваната им щедрост е искрена. Недоверието ни беше изразено в поредица протести на 21 март, 12 април и 15 май, като многократно разобличавахме изречените през март и април лъжи за 30, после 50, накрая - по думите на премиера Борисов - 86 милиона лева, отпуснати от бюджета за увеличаване заплатите на медицинските специалисти в държавните и общински болници.

Нещо повече, убедени, че подобна сума по закон не може да бъде отпусната за допълнително субсидиране на болниците, още на 12 април, на протест „Не на лъжата!“ настояхме министърът да каже истината - средното увеличение на заплатите е под 10% за годината.

С изумление наблюдаваме как казионните организации едва сега забелязаха това смешно подаяние и “бягайки пред вятъра”, опитват да скрият собствената си безполезност зад фиктивен протест.

Поздравяваме българските медии за смелостта да нарекат нещата с истинските им имена - да, министърът и премиерът излъгаха медиците и всички нас. При това, изричаха многократно тази лъжа, с пълното съзнание, че са гласували грозната истина в заседание на Министерски съвет още през месец май. 

НС “Защита” не може да застане в една редица с КНСБ и БАПЗГ, защото това значи да се подредим сред лъжците. 

Не ни е там мястото. 

Под прозорците на властта КНСБ и БАПЗГ могат само да се поразходят и да поскандират „Слава на Българските професионални съюзи (старото име на КНСБ)!“, докато Борисов приятелски им помахва от терасата на първия етаж. Точно, както менторът му Тодор Живков навремето помахваше към стройните редици на тогавашните БПС, а те припяваха „Дружна песен днес да екне...“

За разлика от всички други, НС “Защита” последователно защитава интересите на членовете си и вместо да наричаме черното бяло, ние заехме принципна позиция, със съвсем конкретни искания, като още на 25 януари 2019 г. поискахме с писмо до министър Ананиев поне да изпълни собственото си обещание, дадено през ноември  2018 г., а именно - 250 лв. увеличение към заплатите на лекарите и 200 лв - на сестрите.