Декларация на НС "Защита" до Премиера по повод решението първият ден от болничните да бъде за сметка на болния Избрана

 

 

Уважаеми господин Министър-председател,

 

Категорично сме против обявеното в медиите решение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на Коалиционен съвет първият ден от болничния от 01.01.2020г. да не се плаща и да бъде за сметка на боледуващия.

Това решение е крайно нехуманно и некоректно и в никакъв случай не е адекватна мярка за намаляване на т.нар. “фалшиви“ болнични.

Подобно рестриктивно правило е грабеж и наказателна мярка за милиони добросъвестни данъкоплатци - трудещи се, и то в момент, в който са изпаднали в неблагоприятно положение и трябва да възстановят работната си сила.

Изключително некоректно е да се казва „те си вземат болнични“. Болничните листа се издават от законоустановени компетентни органи на медицинската експертиза. В случай, че наистина целта е да се намалят „фалшивите“ болнични, по-добре да бъдат въведени драстични санкции за онези, за които е установено, че са издали „фалшив“ болничен, не и да се посяга, ограбва и наказва несправедливо всеки един български работещ, изпаднал в труден момент.

Никой не „купува“ болничен за 1 ден. Щетите за държавата са от „купени“ болнични за по няколко месеца. Добре се знае кои са „купувачите“ и кои са „продавачите“, затова следва да предприемат действия спрямо тях на принципа „Купуването и продаването на болнични е престъпление“, така че за Специализираната прокуратура има доста работа.

Такова правило, ако бъде прието, ще облагодетелства работодатели и някой патриот, който им слугува и е зависим от тях, за сметка на болния български гражданин.

Ние не сме против увеличаването на минималната пенсия, напротив – това трябва да се случи, като Държавата да се погрижи „сивия сектор“ да си плаща осигуровките“.

Настояваме да се запазят досегашните правила и ред за изплащане на отпускът за временна неработоспособност.

В противен случай, заявяваме готовността си да защитим правата на трудещите се с протести организирани от нас, както и да се подкрепим протести, организирани от колегите синдикалисти, които вече заявиха, че са в стачна готовност.

Дано това се окаже само експеримент, по примера на филма „Хлапето“ с Чарли Чаплин, където хлапето-патриот чупи прозорците, а Премиерът ги пълни.

 

С уважение,

Председател:

 

/Красимир Митов/