Нов протест в „Александровска“ на 05.12.2019г.! Избрана

Заради лъжите на министър Ананиев и ръководството на болницата председателя на синдикалната организация на НС „Защита“ в „Александровска“ д-р Андрей Коцев започва безсрочна гладна стачка до изпълнение на исканията.

 

Заради окаяното състояние на сгради и помещения в УМБАЛ „Александровска“, ужасяващите условия на труд и лечение на 07.11.2019г. медици, студенти и пациенти на болницата излязоха на протест.

Явно уплашен от протеста министър Ананиев набързо отпусна поредните 8 млн.лв. за ремонти. Надали някой му повярва, но този факт бе потвърден и от изпълнителния директор на болницата, според който даже първия транш е отпуснат.

Протестиращите повярваха не толкова на министъра, а на директора на лечебното заведение и не допускаха, че и той може да се впусне в подобни лъжи.

За пословичните лъжи на министър Ананиев на протеста на медиците от „Александровска“ той бе удостоен със специалната награда на НС „Защита“ за най-голям лъжец – „Пинокио“.

Министър Ананиев стана първи носител на наградата ни „Пинокио“, а явно втори носител ще бъде директора на „Александровска“.

Но, това е най-малкото. За всички тези неща е информиран и Министър-председателя, но за най-голямо съжаление, няма никаква реакция и от него. Явно здравеопазването не му е приоритет.

В случай, че до 05.12.2019г. не ни бъде предоставена достоверна информация дали действително са преведени пари, каква е сумата и кога започват ремонтите, както и ако не бъде подписан КТД, преговорите по който приключиха преди два месеца, но ръководството разтакава във времето и не подписва, протестите няма да спрат докато министър Ананиев и ръководството на болницата не подадат оставки.

Основните искания на протестиращите медици са:

1/ Незабавно да бъде предоставена информация каква сума е предвидена и преведена за ремонтни и възстановителни дейности на рухващите сгради и помещения в „Александровска“, както и график с конкретни срокове кога започват ремонтите.

2/ Незабавно подписване на Колективния трудов договор на болницата.

3/ Пълна финансова ревизия на „Александровска“, защото по време на протеста на 07.11.2019г. от медиите разбрахме, че за ремонти в болницата се преведени 25млн.лв., а същевременно материалното състояние е пълна разруха и непрекъснато продължават да се трупат загуби, които по предварителна информация са вече към 50 млн.лв.

За ужасяващите условия на труд, застрашаващи живота и здравето на персонал, студенти и пациенти сигнализирахме ИА „Главна инспекция по труда“.

Заради демонстрираната очевидна безстопанственост и безхаберие, както за министъра на здравеопазването, така и за ръководството на болницата ще изпратим сигнал до Прокуратурата.