Позиция на Национален синдикат „Защита“ относно опороченият модел на синдикализма в България Избрана

Уважаеми сънародници, партньори, приятели,
Темата за синдикализма е една от „горещите“ теми напоследък, която се изостри много в последните месеци. Повод за нашата позиция дойде от многото и нестихващи коментари в социалните мрежи. Често срещаме въпроса „Има ли синдикати в България?“. Не са редки случаите, в които се натъкваме на тъжни констатации: „Няма синдикати. Всички са продажници“.
Чашата преля със становището на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" с предложението да бъде глобяван с 1000 лева всеки родител, който до час не прибере детето си от училище, след като е проявило симптоми на COVID-19.
Бихме искали да напомним на КТ „Подкрепа“, че основната цел на всеки синдикат е да защитава интересите на работещите и да води социален диалог. Каква е връзката на това предложение с естеството на синдикалната работа за нас остава непонятно. Нещо повече, липсва отговор за това как родителите ще напускат работа и къде има предвидена норма в действащото законодателство даваща подобна възможност. Как родители ще се движат в трафика на големите градове, за да си спестят 1000 лева, какво се случва, ако родителите работят в условията на непрекъсваемост на работните процеси и мн.др.
Сега да поразсъждаваме върху темата защо един синдикат си позволява да обсъжда въпрос, чието решаване е изцяло от компетентността на държавата. Отговорът е прост. КТ „Подкрепа“ и КНСБ са се сраснали с държавата. Получили са достатъчно облаги, изразяващи се в предоставено безвъзмездно имущество за стотици милиони левове, участие чрез свои представители в управлението на НЗОК, НОИ, общински и държавни предприятия, за да забравят за основното си предназначение. В разглеждания случай с предлаганата глоба, този синдикат поема доброволно ролята на „лошото“ ченге, с което се поставя в услуга на властта.
Синдикат „Защита“ категорично се разграничава от тази срамна позиция, и от угодническото поведение на придворните пажове КНСБ и КТ „Подкрепа“.
На фона на всички претенции за експертен капацитет, КТ „Подкрепа“ и КНСБ така и не доловиха случващото се в страната, което доведе до тежък институционален колапс в условията на световна пандемия и предстояща тежка икономическа криза.
За разлика от тяхното мълчание ние сме шумни от дълги години. Последователно и принципно в последните 7 години предприемахме действия срещу клиентелизма и некадърното управление на ГЕРБ, защото жертви са както работниците и работодателите, така и обществото като цяло. Всички ние сме поставени в ненормални условия на живот, труд и среда за упражняване на бизнес. Управляващата коалиция се погрижи за държавните служители с небивал и необоснован ръст на възнагражденията. Наляха се стотици милиони в "Мини Марица-изток" ЕАД, без да се реши нито един от съществуващите проблеми в предприятието, за разлика много други работещи, в това число самоосигуряващи се лица, до които не достигна нито лев за подкрепа в условията на COVID-19.
Време е за реформа на синдикалната дейност. Време е царедворците да слязат на земята и да се върнат към същинската си работа без облаги от държавата, с грижа към хората и към техните проблеми. Необходимо е всички организации да работят публично, прозрачно, при равни условия и на конкурентен принцип. Повече от 10 години настояваме за приемане на Закон за синдикалната дейност, за което видимо няма политическа воля.
И сега сме на протестите, защото вярваме, че порочният модел завладял всички сфери на нашия живот, включително и синдикализма, може да бъде разкъсан, защото ние сами ковем съдбата си и заслужаваме по-добро бъдеще!