Синдикат „Защита“ настоява за увеличение на заплатите за заетите в сектор Здравеопазване с 40% Избрана

          По въпросите за увеличение на доходите, и какви трябва да бъдат основните заплати на работещите в  системата на здравеопазването, сме изказали своето становище още преди две години.

            Години наред управляващите щедро обещаваха и „отпускаха“, според цифрите които залагаха в Бюджета, над 1,5 млрд.лв. за здравеопазването допълнително. Но и до ден днешен пари за заплати и ремонти в болниците не са постъпили. Няма и как да постъпят, когато като цяло управляващите имат престъпно и цинично отношение към българското здравеопазване. Цитираме само последното изявление на шефката на Парламента: „Мен не ме интересува Вашето здраве, интересува ме моето“.

            Но за сметка на това се наливат милиарди левове в нереформирания държавен сектор. Където работещите в него нямат принос нито в ЗДРАВНАТА, нито в пенсионната система, просто защото не си плащат дължимите осигурителни вноски, които са за сметка на държавата, а тя не ги плаща, въпреки поетите задължения.

            В момента „синдикалист“ № 1 на Република България – Бойко Методиев Борисов, разхвърля от балкона, „на калпак“,от парите на българския данъкоплатец.  Не само това. Тегли и заеми, които щедро раздава, които ще изплаща българският данъкоплатец – и децата ни и внуците ни.

            На фона на безстопанственото еднолично раздаване на пари, казионни синдикати сладко припяват, и освен раздадените 40% (10% + 30%) увеличение, настояват за още 20% увеличение на заплатите за редица държавни агенцийки и организации, които уж имали досег с COVID-19.

            Други, като БСП и Мая Манолова, по инерция само припяват и заявяват, че трябва да се увеличат доходите, с което на практика се узаконява безпринципното раздаване на пари.

            Мотивите за всички тези увеличения на заплатите на въпросната държавна администрация са, че работели на „първа линия“ в условията на COVID-19. Интересно, на каква „първа линия“ в борбата с COVID-19 и овладяване на пандемията са работили от БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ, или пък от ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО СОРТОИЗПИТВАНЕ И СЕМЕКОНТРОЛ?!

            Явно нито на управляващи, нито на опозиция, нито на казионни синдикати, лекарски и сестрински казионни организации, им стана ясно кой действително е на „първа линия“ и, кой реално се изправя с Живота си срещу COVID-19, кой полага грижи в тази пандемия за здравето на всички български граждани?!

            А това са ВСИЧКИ хора от здравеопазването! Които заплащат с живота си, които отделени от семействата си с дни и седмици спяха по коридорите или мизерните стаички по отделенията в различни болници, за да опазят живота на нуждаещите се от тях пациенти.

            Тези, на които ръкопляскахме вечер от балконите, въпреки щедрите обещания на управляващите, не получиха увеличение на основните заплати!

            Подхвърлиха им някакво временно подаяние от 1000лв, и не на всички – освен, че не са постоянни, те се разпределят по неясни критерии – където, колкото и за който „шефа реши“…

            На фона на апокалиптичното състояние на българското здравеопазване, недостига на лекари, лаборанти, медицински сестри, санитари, нежеланието на управляващите да предприемат адекватни мерки и действия за реанимиране на българското здравеопазване, изглежда като опит за убийство на собствения си народ!

            А първата стъпка е, гордо носещите белите престилки (закупени от тях!), работещи в потресаваща оскъдица, в мизерни условия на труд, невероятно психическо и физическо натоварване заради крайния недостиг на персонал, ВСИЧКИ заети в сферата на здравеопазването да получават достойно и справедливо възнаграждение!

            В същото време българските псевдо-управленци с мизерните условия на труд и унизителното заплащане в българските болници изритаха към Терминал2  хиляди лекари, медицински специалисти, лаборанти, фелдшери и пр. и ги „подариха“ на чужди държави.

            Не Ви ли е срам, бе, българоубийци?!

            Но за сметка на това наляхте милиарди левове в неработеща ТОЛ-система.

            Наляхте милиарди и създадохте ВиК холдинг, въпреки че половината България няма вода.

            Наливате стотици милиони да създавате държавни бензиностанции – никому ненужни, защото в България бензиностанции има в излишък.

            Наливате милиарди в затъналата енергетика, по-точно в „Марица изток – 2“, което е търговско дружество и не би трябвало държавата да го субсидира. За което и Европа си мълчи, както си мълчи за всички простотии на това управление.

            За всички тези изброени никому ненужни държавни структури намерихте и назначихте хора, на които да им плащате без да работят.

            Неслучайно изброяваме това за субсидирането на определени търговски дружества, защото ще ни попитат „Откъде ще дойдат парите за увеличение на заплатите?!“ Защото болниците били търговски дружества. Ами оттам, откъдето намерихте да субсидирате затъналите в дългове държавни търговски дружества.

            Българина си плаща здравна вноска за здравеопазване, не за плащане на раздута държавна администрация.

            Това са само част от мотивите ни категорично да настояваме да бъде преустановена гаврата със съсловието и незабавно да бъдат увеличени с 40 % основните заплати за всички заети в сферата на здравеопазването!

            Защото българина има нужда от здравеопазване, а не от излишни държавни бензиностанции!

            В противен случай, не ни остава нищо друго освен да обединим назряващото недоволство и да призовем всички работещи в системата, студенти и специализанти, всички потърпевши от прогнилото ни здравеопазване пациенти, от всички краища на страната на всеобщ протест в столицата.

МЗ