Дискусия с народни представители за енергетиката Избрана

На 17.11.2022г. по покана на ПП „Възраждане“ и член на енергийната комисия г-жа Искра Михайлова в Народното събрание бе проведена среща на народни представители от партията, на която присъства и заместник-председателя на партията г-н Цончо Ганев, както и други народни представители, с ръководствата на трите синдиката в лицето на Красимир Митов председател на НС“Защита“, Димитър Манолов – президент на КТ“Подкрепа“ и Огнян Атанасов – вицепрезидент на КНСБ. Дискусията се състоя по Плана за възстановяване и устойчивост, в частта му сектор енергетика. Планът за възстановяване и устойчивост е изготвен от последното редовно правителство на Кирил Петков и е приет от Европейската комисия. В този вид на Плана България от износител ще се превърне във вносител на ток, ако има от кого. Това ще доведе до масови съкращения на работни места в енергийния сектор, най-вече мини „Марица Изток 2“. Освен работещите в „Марица Изток 2“ този антибългарски план засяга изцяло държавата, защото закриването на мощности ще постави в колапс цялата икономика и по-специално тежката индустрия, както и ще засегне сериозно битовите потребители, които излизайки на свободния пазар ще заплащат 5-6 пъти по-висока цена за електроенергия и месечната заплата единствено ще стига само за погасяване на сметките за ток.

Докато българските правителства правят глупост след глупост и преправят няколко пъти Плана, цяла Европа усвои средства за възстановяване и устойчивост за развитие на своите икономики. Като доказателство за глупостите на българските управляващи е изявлението на бившия български премиер Кирчо –палавника от 07.04.2022 в присъствието на Урсула фон дер Лайен, в което твърди, че именно този План за възстановяване и устойчивост за преодоляване на последствията с COVID-19 ще засили контрола върху главния прокурор?!

В тази връзка ПГ “Възраждане“ е внесла проект за Решение, с което Народното събрание да задължи Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост.  За съжаление към този момент няма необходимото мнозинство, което ни говори само едно – партиите в Парламента са в подкрепа на този антибългарски план и закриване на българската енергетика. Именно поради тази причина от ПП „Възраждане“ потърсиха подкрепа от трите синдиката.

 

НС“Защита“, КТ “Подкрепа“ и КНСБ са на една и съща позиция, че Плана за развитие трябва да бъде променен, и да не бъде допуснато закриване на мощности и закриване на хиляди работни места.

Като синдикат недоумяваме все пак каква е връзката между План за възстановяване и устойчивост от пандемията с COVID -19 и свързаността му с енергетиката на страната, в т.ч. вредни емисии, зелени сделки, което е тема на други разговори и пак е предателство на българските правителства, като не трябва да се обвързва с План за възстановяване и устойчивост от последствия с COVID-19.

Да напомним на българските политици, че стотици хиляди преболедуваха, но ни е известно ТЕЦ-овете в страната да са боледували от COVID-19?!

В заключение синдикатите заявиха своята готовност да защитават с всякакви средства, включително и протести българската енергетика и работните места на заетите.

среща-възраждане