С действията си „Борисов – 3“ ще прокуди още 1 милион българи! Избрана

27.10.2018г., 11,30 ч. – „Да сложим край!“

 

Както вече Ви информирахме в Декларация до Премиера, Министъра на финансите, Председателя на Народното събрание и Председателите на всички парламентарни групи в 44-то Народно събрание изложихме изключително тежката ситуация, в която се намира страната и нашите конкретни искания за драстично увеличение на доходите и незабавно спиране на спекулативното увеличение на цените.

Все пак, чест прави на Министъра на финансите, че единствен от всички отговори. Но, от отговорът му е видно, че управляващите нито имат намерение да се борят със спекулата, нито да увеличават доходите, нито да решат проблемите в здравеопазването.

Според министъра на финансите изложеното в нашата Декларация е тенденциозно и неверно, тъй като повишаването на цените не било спекулативно. Повишението на потребителските цени в България съответствало на това в 10-те нови страни-членки на ЕС /цитираме министъра, а надолу сме извадили още няколко цитата, граничещи с безумие!/. И какво общо има това с нашите проблеми – само министъра си знае!

А, твърдението ни, че повишението на цените е довело до рязко спадане на покупателната способност и намаляването на доходите било грешно, тъй като нарастването на реалните доходи в България било стабилен и дългосрочен процес!

И, не само това!

Динамиката на доходите през последните години се характеризирала с изпреварващ темп на нарастване спрямо производителността на труда! /пак според министъра/

Т.е., според министъра на финансите ситуацията в страната е прекрасна – България се развива, няма спекула, и е съвсем нормално цените да скачат нагоре, защото доходите на българина толкова много са нараснали, че няма начин да не скочат и цените! На първо място сме били в Европа по вдигане на доходите, а с предвижданото увеличение на минималната заплата от следващата година, отново сме щели да бъдем на първо място! Ниска безработица, високи заплати, голям икономически растеж. Това е политиката на ГЕРБ, подкрепена от тристранния съвет и няма смисъл да се увеличават повече доходите, защото достатъчно вече са увеличени!

Промиват ни мозъците как след 10години ще достигнем 60% от Европейските заплати. Отново лъжат нагло народа, защото с тази минимална заплата и с темповете, с които нараства, не само че няма да ги достигнем – ние се отдалечаваме необратимо!

По отношение на пенсиите – според финансовия министър нямало смисъл и те да се вдигат повече от предвиденото, защото пенсията била вид периодично парично плащане при невъзможност на лицето да се труди! Да разбираме ли, че не само, че няма да ги вдигат, че може и да ги спрат, щом са периодично?!. И там нещата се развивали много добре – с последното увеличение от 2% и предвижданото от догодина увеличение от 5%, едва ли не излизаме на първо място в Европа!

Приключваме с цитирането и гаврата на министъра на финансите с българския народ и искаме да отбележим някои факти, които потвърждават нашата теза.

След като и социологически агенции, и институции потвърждават проблемите, за които алармираме от началото на годината – редно е и управляващи и работодатели да ни чуят. Но, как да ни чуят и разберат, щом народен представител от ГЕРБ, международен футболен съдия, дори не може да си прочете в пленарна зала написания уж от него законопроект?! Затова ни е такъв и футбола, и държавата.

Факт е и резултатът от социологическото проучване на „Сова Харис“, направено не по наша поръчка, според което близо 25% от трудещите се са готови през 2019г. да напуснат България по две основни причини – изключително ниско заплащане и липса на здравеопазване!

Факт е, че и Омбудсмана на Републиката, на празника на възрастните хора на 01.10.2018г., постави въпросът, който поставяме и ние – че е недопустимо минималната пенсия да бъде под прага на бедност! И, забележете - Заместник социалния министър г-жа Султанка Петрова, която също присъстваше на празника, обеща това това да се случи с новия Бюджет! Дали пак няма да излъжат, както обикновено го правят патриотите – обещаят едно, правят друго?!

По отношение на това, че нямало спекула, що не изгледат интервюто на Вицепремиера Каракачанов, който ни е подготвил кошница с Великденски яйца именно защото се вихри спекула?! Кой лъже – Вицепремиера или финансовия министър?! Ако лъже вицепремиера – Началника да си го уволни. А, що се касае до финансовия министър – изобщо е грешка, че е там!

Непознавайки ситуацията и проблемите на българския народ, незнаейки какво реално се случва, не се съобразява със соцологически проучвания /които, по принцип сами си поръчват управляващите/ или пък именно това им е целта – да изгонят българите навън, поредния виц пусна министъра на икономиката. И ръси бисери как заради това, че се развиваме с невероятни темпове и има невиждан икономически растеж /заради които явно българинът мисли да емигрира?!/ щели сме да внасяме работници от Армения! Арменец и работник?! Арменец – или търговец или продуцент!

Докато продължаваме да се надлъгваме цените продължават да си скачат! Държавата продължава да се разграбва!

На всички ни е ясно какъв Бюджет е направил другаря Горанов. И съвсем умишлено е такъв. За да може тези 4 милиарда излишък за кратко време да изтекат в пясъците, в приближени обръчи от фирми…

Непрекъснато техни журналисти, а и самите управляващи, задават въпроса „От къде ще дойдат парите?“ Ето ги парите – 4 милиарда излишък! Ето ги парите за увеличение и на пенсии, и на минимална работна заплата, че и за магистрали ще останат!

Не виждаме и някой работодател да се е разтичал да вдига заплати. Напротив – в тристранката дори искат премахване на минималната работна заплата за страната!

Затова продължаваме да си отстояваме нашите искания за драстично увеличение на доходи, заплати, пенсии и спиране на спекулата. Въпреки че се надявахме да се прояви разум и да се води диалог, това не се случи, а пък Бюджета 2019 ще се внася скоро, и понеже явно нашите управляващи разбират само когато народа излезе на улицата, на 09.10.2018г.от 11,00 ч. организираме пресконференция, на която ще обявим последващи наши протестни действия.

На народа му писна да бъде лъган, унижаван и беден! Положението става нетърпимо и освен Националния протест на 27.10.2018г. от 11,30 ч. пред Министерски съвет, се предвижда на 13.10.2018г. – блокиране на АМ Хемус, на 20.10.2018г. – блокиране на магистралите Струма и Люлин.