НС „Защита“ против пенсионната реформа „Калфин“ Избрана

Заради Пенсионната реформа, която се предвижда да влезе в сила в началото на месец септември тази година във Франция се стигна до масови протести с милиони присъстващи и напълни улиците в цялата страна. В реформата става ясно, че пенсионната възраст ще се промени от 62г. на 64г. и през последните седмици станахме свидетели на несъгласието на цяла Франция с тази реформа.

           За най-голямо съжаление в България според пенсионната реформа „Калфин“ пенсионна възраст е 68г., която май не прави впечатление на никой. Реакция от страна на българския народ няма, което е още един признак колко приспан е. База за сравнение може да се каже, че няма – за сравнение стандарта на живот във Франция е 5 пъти по-висок от този в България, а продължителността на живота в България е 10 години по-ниска от продължителността на живота във Франция. Едно е сигурно – французите са разбрали каква е вредата от тази реформа. Въпреки оправданията на френското правителство как тази реформа ще донесе допълнителни милиарди приходи в държавната хазна, народът бе категоричен - не им е необходима тази реформа.

           В България мълчанието продължава да е на пиедестал, като може би народът продължава да си мисли, че и този път ще му се размине. Пенсионирането на възраст от 68г. може да доведе само до много по-пагубни последици в държавата. Всекидневно ставаме очевидци на не малко брой хора в работоспособна възраст, които са с доста тежки заболявания, а дори и често прекалено ранна смърт. Стандартът на живот в България към този етап става заплаха за населението и такава реформа само би нанесла вреда. А може би това е и целта с тази реформа. Високата възраст за пенсиониране може значително да намали социалните разходи за държавата. Защо изобщо държавата допуска тази реформа да се случи и пенсионната възраст да достигне 68г. и защо народът продължава да мълчи. Това единствено може да навреди на работещите и плащащите осигуровки именно за пенсия, а всъщност на възрастта, на която следва да се пенсионират те изобщо може и да не достигнат. Осъзнава ли българинът какво изобщо го очаква или си казва, че ще го мисли когато му дойде времето. Но времето всъщност времето не е чак толкова далечно понятие и то ще настъпи всеки момент и тогава ще се молим и се чудим защо не сме излезли да защитим собствените си права и интереси. Дано това време настъпи съвсем скоро и народът да разбере, че за да бъде чут неговия глас той трябва да бъде по площадите.

           Може би този проблем вълнува единствено синдикат „Защита“. Години наред и политици и казионни синдикати мълчат. Именно поради тази причина изпращаме писмо до управляващите, както и ще изпратим до следващото редовно правителство и Парламент с настояване да бъде отменена приетата пенсионна възраст от 68 години от реформата „Калфин“ и да се върне както е във Франция на 62години.

           Тук някой ще попита – откъде пари. Пари има. Първо да крадат по-малко и второ – свръхпечалбите, които се раздават на олигарси да се пренасочат към пенсионната и здравната системи. Защото само за 2022г. Правителството е подпомогнало олигархията с 14 млрд.лв. !

           Ако не бъдем чути НС „Защита“ ще инициира подписка за провеждане на Референдум и ще потърсим подкрепата на българския народ за решаване на този сериозно наболял проблем.